• Ciele a obsahové zameranie voliteľných predmetov na školský rok 2023/2024

        • Gymnázium, Hubeného 23, 834 08 Bratislava 


          Ciele a obsahové zameranie voliteľných predmetov

          na školský rok 2023/2024

                     Seminár zo slovenského jazyka a literatúry (ESI) 

          Cieľom predmetu je rozšíriť a najmä prehĺbiť systém jazykových a literárnych zručností, vedomostí, pripraviť žiakov na  externú aj internú časť maturitnej skúšky a na ďalšie štúdium na vysokej škole. 

          Obsah predmetu:

          4. ročník štvorročného štúdia, 5. ročník päťročného bilingválneho štúdia a oktáva - základnou úlohou je rozvíjanie kognitívnych, logicko-myšlienkových a komunikatívnych zručností. Študenti postupne prechádzajú jednotlivými obdobiami z hľadiska periodizácie literárneho vývoja, bližšie sa pristavujú pri najvýznamnejších predstaviteľoch jednotlivých období, interpretujú kľúčové diela ich tvorby, charakterizujú dobu z hľadiska filozofického, kultúrneho a politického. Pracujú s neznámymi textami, učia sa ich analyzovať po ideovej, štylistickej i formálnej stránke. V praktických cvičeniach, slohových prácach a testoch si opakujú a prehlbujú poznatky z literárnej teórie, literárnej histórie a jazykovedy ( lexikológia, morfológia, syntax, štylistika, zvuková rovina jazyka). Sú vedení k samostatnému štúdiu, vyvodzovaniu záverov z činnosti na hodinách, k produkovaniu vlastných prác. Seminár im má uľahčiť prípravu na externú aj internú časť maturitnej skúšky a ďalšie štúdium v súčasnosti tak populárnych odborov ako sú žurnalistika či masmediálna komunikácia.

          Seminár z dejepisu (SED) 

          Cieľom predmetu v 3. ročníku štvorročného štúdia, 4. ročníku päťročného bilingválneho štúdia a septime:

            • žiak si osvojí techniku písania samostatnej práce – vie si urobiť osnovu, stanoviť si tézu a argumentačne ju rozvinúť, v závere urobiť logické zhrnutie
            • žiak vie napísať samostatnú prácu – vie v nej využiť poznámkový aparát, bibliografické údaje, správne citovať, na základe historických prameňov urobiť syntézu, zovšeobecniť historické udalosti

           

          Obsah:

          Seminár je určený žiakom, ktorí majú zvýšený záujem o štúdium histórie.  Je zameraný na hlbšie poznanie rôznych aspektov historikovej práce. Zaoberá sa podrobnejším štúdiom vybraných kapitol zo svetových i národných dejín.

          Práca na seminári je zameraná na posilnenie rôznych študijných kompetencií žiakov, má rozvíjať ich schopnosti prezentovať svoje vedomosti, rétorické zručnosti, schopnosť vyhľadávať a spracúvať informácie na zadané témy, pracovať s modernými zdrojmi.

          Žiaci majú tiež možnosť vo väčšej miere pracovať so školským historickým prameňom a zúčastňovať sa špecifických exkurzií.

           Cieľom predmetu vo 4.ročníku štvorročného štúdia, 5. ročníku päťročného bilingválneho štúdia a oktáve:

          • Seminár je určený žiakom, ktorí majú zvýšený záujem o štúdium histórie.  Je zameraný na hlbšie poznanie rôznych aspektov historikovej práce. Zaoberá sa podrobnejším štúdiom vybraných kapitol zo svetových i národných dejín.
          • Práca na seminári je zameraná na posilnenie rôznych študijných kompetencií žiakov, má rozvíjať ich schopnosti prezentovať svoje vedomosti, rétorické zručnosti, schopnosť vyhľadávať a spracúvať informácie na zadané témy, pracovať s modernými zdrojmi.
          • Žiaci majú tiež možnosť vo väčšej miere pracovať so školským historickým prameňom a zúčastňovať sa špecifických exkurzií.

          Obsah:

          Seminár je určený žiakom, ktorí majú záujem maturovať z dejepisu. Je zameraný na prípravu na maturitnú skúšku, prípadne prijímacie skúšky na VŠ ( napr. právnická fakulta ). Žiaci pokračujú v chronologickom a synchrónnom vyučovaní a učení sa v nadväznosti na seminár 3. ročníka, avšak kombinuje ho s tematickým prehlbovaním učiva. 

          Spoločenskovedný seminár (SPS) 

          3. ročník štvorročného štúdia, 4. ročník päťročného bilingválneho štúdia a septima:  

          Cieľ:

                  Cieľom je prehlbovať vedomosti žiakov, ktorí majú zvýšený záujem o štúdium vied ako politológia, filozofia, psychológia, ekonómia a právo. 

             Obsah:

                  Predmet je koncipovaný tak, aby svojim obsahom pomáhal žiakom orientovať sa v sociálnej realite a ich začleňovaniu do rôznych spoločenských vzťahov. Otvára cestu k sebapoznávaniu a poznávaniu osobnosti druhých ľudí, oboznamuje žiakov so vzťahmi v rodine, činnosťou politických inštitúcií a orgánov, rozvíja občianske a právne vedomie žiakov, poskytuje žiakom orientáciu v ekonomickej problematike. 

          4. ročník štvorročného štúdia, 5. ročník päťročného bilingválneho štúdia a oktáva:

             Cieľ:

                  Okrem osvojovania si vedomostí je cieľom predmetu aj systematické rozvíjanie zručností a návykov študentov a ich uplatňovanie v ústnom a písomnom prejave.

              Obsah:

                  Je určený žiakom, ktorí majú záujem o spoločenskovednú problematiku, chcú sa jej venovať v štúdiu na vysokej škole alebo v pomaturitnom štúdiu a volia si maturitnú skúšku z náuky o spoločnosti. Seminár je koncipovaný tak, aby poskytol možnosti na rozširovanie a prehlbovanie vedomostí, ktoré si študenti osvojili v povinnom predmete  občianska náuka a náuka o spoločnosti, a to z problematiky psychologickej, ekonomickej, právnej, politologickej a z filozofie.

          Konverzácia v anglickom jazyku (KAJ)

          Cieľ predmetu:

          V súlade so školským vzdelávacím programom pre predmet anglický jazyk a s dokumentom Cieľové požiadavky na vedomosti a zručnosti maturantov z anglického jazyka na úrovni B2 (ŠPÚ 2016) sa v predmete KAJ rozvíjajú jazykové kompetencie a komunikatívne zručnosti v ústnej a písomnej podobe s využívaním metód čítania s porozumením, tvorivého písania, individuálnymi ústnymi prezentáciami žiakov a nácvikom dialógov. 

          Obsah predmetu:

          4. ročník štvorročného štúdia a oktáva sa bude realizovať v súlade s obsahovým zameraním podľa školského vzdelávacieho programu: rodina, mládež a jej svet, vzory a ideály, doprava, bývanie, voľný čas a sviatky, veda a technika, obchod a služby, príroda a šport, človek a spoločnosť, komunikácia a jej formy, vzdelávanie, práca a zamestnanie, zdravie, Slovensko, Bratislava. Dôraz sa bude klásť na rozvíjanie a upevňovanie vedomostí z obsahu tém preverovaných maturitnou skúškou.

          Komunikácia v anglickom jazyku (ANK)

          Charakteristika predmetu:

          Predmet komunikácia v anglickom jazyku sa sústreďuje na precvičovanie si odbornej terminológie zameranej na predmety matematika, biológia a fyzika na úrovni C1. Vo výučbe predmetu sa kladie dôraz na chápanie gramatických štruktúr jazyka a následné prepojenie s odbornou komunikačnou praxou, ktorej súčasťou je aj čítanie odborných textov, výklad získaných poznatkov a spracovanie dát.     

          Cieľ predmetu:

           Dôraz sa kladie na činnostne zameraný prístup - na splnenie komunikačných úloh sa žiak musí zapájať do komunikačných činností a ovládať komunikačné stratégie.

          Na komunikačnej úrovni C1 si žiak osvojil všetky kompetencie a funkcie jazyka stanovené pre nižšie komunikačné úrovne A1 až B2 tak, ako ich stanovuje Štátny vzdelávací program z cudzích jazykov pre príslušné stupne vzdelávania. Jazykové funkcie pre úroveň C1 sú definované z hľadiska používania druhého vyučovacieho jazyka pre všeobecné, akademické a špecifické účely (napríklad profesijné účely). Používatelia jazyka na úrovni C1 sú vystavení dlhodobému prirodzenému procesu osvojovania si cudzieho jazyka vo formálnom alebo neformálnom prostredí. To znamená, že používateľ na úrovni C1 „dokáže zvoliť vhodnú formuláciu z rozsiahlych možností jazyka na to, aby sa jasne vyjadril, a nemusel obmedzovať to, čo chce povedať“ (SERR, 2013, s. 111).

          Oblasti a komunikačné témy:

          5. ročník päťročného bilingválneho štúdia sa bude realizovať v súlade s obsahovým zameraním podľa školského vzdelávacieho programu. Od učiaceho sa na úrovni C1 sa očakáva, že už disponuje takým rozsahom slovnej zásoby, ktorý mu umožňuje tvoriť nielen výpovede informatívneho charakteru, ale aj plynulo a diferencovane vyjadrovať svoje názory, pocity a skúsenosti. Je schopný používať daný jazyk adekvátne k svojim potrebám a cudzojazyčným textom porozumie aj bez použitia slovníka. Vzhľadom na skutočnosť, že učiaci sa na úrovni C1 pracuje s autentickými textami, nie je možné vymedziť záväzný a tematicky ohraničený inventár slovnej zásoby. V autentických textoch sa vyskytuje totiž množstvo neznámych slov (derivátov), ktorých základ tvoria známe lexikálne jednotky. Ich význam sa dá z ich zložiek vydedukovať alebo obsahovo vyvodiť. Od učiaceho sa na úrovni C1 sa očakáva, že disponuje potrebnými stratégiami, ktoré mu umožňujú odvodzovať význam týchto neznámych lexikálnych jednotiek a rovnako aj zodpovedajúcimi štrukturálnymi vedomosťami, ktoré sú potrebné na tvorbu lexikálnych jednotiek. Nad rámec nadobudnutých kompetencií na úrovni B2 je žiak na úrovni C1 schopný detailne porozumieť komplexným textom aj o abstraktných témach, tak v písomnej ako aj v hovorenej forme.

          Konverzácia v nemeckom jazyku (KNJ)

          Cieľ predmetu:

          V súlade so školským vzdelávacím programom v predmete nemecký jazyk a s cieľovými požiadavkami pre maturitnú skúšku sa v predmete KNJ rozvíjajú jazykové kompetencie a komunikatívne zručnosti v ústnej a písomnej podobe s využívaním metód čítania s porozumením, tvorivého písania, ústnymi prezentáciami žiakov a nácvikom dialógov. Vyučovanie vedie žiakov prostredníctvom zodpovedajúcich aktivít, sociálnych foriem ( práca vo dvojici a skupinová práca) k samostatnosti v získavaní jazykových vedomostí. Informácie o nemecky hovoriacich krajinách majú slúžiť k podpore interkultúrneho chápania.

          Obsah predmetu: 

          3. ročník štvorročného štúdia, 4. ročník päťročného bilingválneho štúdia a septima: sa bude realizovať v súlade s témami zahrnutými v školskom vzdelávacom programe: rodina, umenie a kultúra, multikultúrna spoločnosť, voľný čas, šport, škola a kariéra, povolania, bývanie, obchod a služby, cestovanie, veda a technika, jedlá a nápoje, mestá a miesta, mládež a ich svet.

          4.ročník štvorročného štúdia, 5. ročník päťročného bilingválneho štúdia a oktáva: sa bude realizovať v súlade s obsahovým zameraním podľa školského vzdelávacieho programu: zdravie, vzťahy medzi ľuďmi, človek a príroda, človek a spoločnosť, komunikácia a jej formy, masmédiá, móda, kniha, vzory a ideály, Slovensko, Bratislava, nemecky hovoriace štáty.

          Dôraz sa bude klásť na mediačné rečové zručnosti, ktoré slúžia na sprostredkovanie komunikatívneho odkazu medzi komunikujúcimi.                                      

          Seminár z matematiky (SEM)

          Charakteristika predmetu

          Seminár z matematiky, ako voliteľný predmet v 3., 4.ročníku vo štvorročnej forme štúdia, septimy a oktávy v osemročnej forme štúdia a  v 4. a 5. ročníku päťročnej bilingválnej formy štúdia,  je určený pre tých žiakov, ktorí majú hlbší záujem o matematiku a po maturite by chceli študovať na vysokej škole ekonomického, technického alebo prírodovedného smeru.

          Ciele učebného predmetu

          Základným cieľom seminára z matematiky je príprava žiakov na maturitnú skúšku, na prijímacie  pohovory  na vysokú školu a na  úspešné  vysokoškolské  štúdium.

          Obsahom semináre je riešenie lineárnych, kvadratických, goniometrických, exponenciálnych a logaritmických rovníc a funkcií, kombinatorika a pravdepodobnosť, analytická a konštrukčná geometria a stereometria.

          Seminár z matematiky prehlbuje a dopĺňa povinné vyučovanie matematiky a tiež upevňuje, opakuje a systematizuje prebrané učivo v rámci prípravy na maturitné a prijímacie skúšky. Žiaci majú možnosť oboznámiť sa s teoretickými základmi ďalších oblastí matematiky, osvojiť si nové pojmy, vzťahy medzi nimi a nové metódy práce. Súčasne spoznávajú vzťahy a súvislosti medzi jednotlivými časťami gymnaziálneho učiva matematiky, učia sa aplikovať učivo nielen v matematike, ale aj v iných vedných odboroch.

           

           

          Seminár z fyziky (SEF)

          3. ročník štvorročného štúdia, 4. ročník päťročného bilingválneho štúdia a septima:  

          Cieľ:

          Seminár je určený pre budúcich študentov technických fakúlt vysokých škôl. Jeho absolvovanie ( v posledných dvoch ročníkoch štúdia ) dáva predpoklad k úspešnému absolvovaniu maturitnej skúšky z fyziky, prípadne zvládnutiu učiva v prvých semestroch vysokej školy. Absolventi by si mali na vyššej zovšeobecňujúcej úrovni uvedomiť vzájomné vzťahy medzi jednotlivými časťami fyziky, zvýšiť úroveň matematického aparátu ( vektorového ) pri riešení fyzikálnych úloh.

          Obsah:

          Mechanika ( kinematika, dynamika )

          Mechanika tuhého telesa

          Práca a energia

          Jednosmerný a striedavý prúd

          Magnetické pole

          Zhrnutie a systematizácia poznatkov mechaniky a elektrického  poľa 

          Obsah vystihuje cieľové požiadavky potrebné na úspešné vykonanie maturitnej skúšky.

          4. ročník štvorročného štúdia, 5. ročník päťročného bilingválneho štúdia a oktáva:

          Cieľ:

          Seminár je určený pre budúcich študentov technických fakúlt vysokých škôl. Jeho absolvovanie dáva predpoklad k úspešnému absolvovaniu maturitnej skúšky z fyziky, prípadne zvládnutiu učiva v prvých semestroch vysokej školy.

          Absolventi  by  mali získať ucelenejšie predstavy o nových fyzikálnych odboroch a teóriách, oboznámiť sa s metódami a s myšlienkovými postupmi používanými vo fyzike, zorientovať sa v nových poznatkoch a odboroch fyziky. 

          Obsah:

          Elektromagnetické pole

          Optika ( vlnová, geometrická )

          Základy ŠTR

          Astrofyzika

          Fyzika a filozofia

          Zhrnutie a systematizácia poznatkov z učiva gymnaziálnej fyziky

          Obsah vystihuje cieľové požiadavky potrebné na úspešné vykonanie maturitnej skúšky.

           

           

          Seminár z geografie (SEG) 

          Cieľ predmetu:

          Vo vyučovaní semináru z geografie na gymnáziu sa všetky aktivity odvíjajú od hlavného cieľa – zvládnutia a správneho využitia nadobudnutých geografických poznatkov a zručností v praxi a v príprave na úspešné zvládnutie maturity a následné využitie poznatkov v ďalšom štúdiu na vysokej škole. Žiaci majú po skončení štúdia tohto učebného predmetu dokázať aplikovať a hodnotiť geografické informácie, čo znamená informácie získané z máp, literatúry, médií, osobných skúseností z regiónu alebo z iných oblastí sveta.  Výsledkom bude, že žiaci dokážu rozpoznať možnosti a spôsoby uplatnenia informácií geografického rázu v bežnom živote., napríklad analyzovať obsah mapy, orientovať sa podľa nej, získavať informácie z diagramov, schém či tabuliek s geografickou tematikou a i. Orientovať sa v aktuálnych situáciách vo svete a na Slovensku. Hodnotiť javy a fakty (vzniknuté v prírode alebo zapríčinené človekom). V jednotlivých regiónoch Zeme dokázať posúdiť súčasnú politickú a ekonomickú situáciu. Pritom si rozšíria vedomosti z oblasti geografie aj pomocou exkurzií do geografických inštitúcií, v spojení s praktickým využitím.

          Obsah:

          Obsah geografického vzdelávania na seminári z geografie - ovládanie geografických pojmov a  názvov osvojených počas výučby geografie. Vychádza z obsahu základných tém geografie – fyzickej, humánnej aj regionálnej , ale dôraz sa kladie na prepojenie tém a komplexné hodnotenie geografických javov. Cieľom je orientácia vo svete na základe geografickej charakteristiky a uplatnenie a správneho využitie nadobudnutých geografických poznatkov a zručností v praxi a v príprave na úspešné zvládnutie maturity a následné využitie poznatkov v ďalšom štúdiu na vysokej škole. Obsah je zameraný tak, aby bolo možné prostredníctvom neho rozvíjať kľúčové kompetencie. Okrem samotnej geografie obsahuje aj témy prierezových oblastí : multikultúrnej, environmentálnej výchovy, mediálnej, osobnostného a sociálneho rozvoja.

          3. ročník štvorročného štúdia, 4. ročník päťročného bilingválneho štúdia a septima:  

             Planéta Zem

             Príroda Zeme

             Človek  a  spoločnosť –  aplikácia poznatkov na svetadiely a Slovensko

             Geografia v praxi

          4. ročník štvorročného štúdia, 5. ročník päťročného bilingválneho štúdia a oktáva

          Regionálna geografia sveta a Slovenska

          Človek v krajine a jej ochrana

          Geografia v praxi

          Seminár z biológie (SEB)

          Cieľ:

          Seminár je venovaný súhrnnému učivu biológie v rámci stredoškolského štúdia a je chápaný ako príprava žiakov na záverečné maturitné skúšky podľa platných kritérií. Tým sa docieli upevňovanie a prehlbovanie už získaných vedomostí a zručností z predchádzajúcich ročníkov.

          Obsah:

          Obsah hodín bude zameraný aj na osvojenie si učiva pre úspešné zvládnutie prijímacích skúšok na vysoké školy a optimálnejší prechod z formy stredoškolského učiva na vysokoškolské, čomu budú zodpovedať aj didaktické metódy, formy a prostriedky.

          3. ročník štvorročného štúdia, 4. ročník päťročného bilingválneho štúdia a septima:  

            1. Úvod do biológie
            2. Biológia bunky
            3. Nebunkové a prokaryotické organizmy
            4. Biológia rastlín
            5. Fyziológia rastlín
            6. Systém rastlín
            7. Ekológia

           

           4. ročník štvorročného štúdia, 5. ročník päťročného bilingválneho štúdia a oktáva:

            1. Biológia živočíchov
            2. Systém živočíchov
            3. Biológia človeka
            4. Genetika

           

          Seminár z informatiky (SEN)

          Žiaci sa vo voliteľnom predmete seminár z informatiky majú podrobnejšie oboznámiť s informačnými a komunikačnými technológiami, s vlastnosťami výpočtových procesov, s tokmi údajov a ich formami, s počítačovými systémami a algoritmizáciou. Predmet má oboznámiť žiakov s technickými a softvérovými novinkami a ich využitím na vzdelávanie. V programovaní sa postupne využíva práca na samostatných zadaniach, tvorba vlastných knižníc a práca s grafikou. Žiaci sa naučia pracovať so štruktúrovanými premennými a s textovými súbormi, zvládnu algoritmy vyhľadávania a triedenia údajov a prácu s rôznymi typmi údajov.

          Cieľom predmetu je tiež pomôcť talentovaným žiakom pri práci v stredoškolskej odbornej činnosti, v príprave na súťaže (olympiády, korešpondenčné semináre a pod.) a v príprave na štúdium na vysokých školách so zameraním na informatiku a programovanie.

          Seminár z chémie (SEC)

          Cieľom seminára je upevnenie, prehĺbenie, rozšírenie a systematizácia poznatkov celého gymnaziálneho učiva chémie a zároveň formovanie a rozvoj tvorivých schopností žiakov. Žiaci sa majú naučiť logicky spájať poznatky nadobudnuté aj v iných prírodovedných predmetoch a byť  tak pripravení na maturitnú skúšku, ako aj ďalšie štúdium na vysokej škole (medicína, farmácia, veterinárne lekárstvo, chemické, technické odbory a iné).

           Seminár je určený pre žiakov 3. a 4. ročníka štvorročného štúdia a zodpovedajúcich tried osemročného štúdia, resp. päťročného bilingválneho štúdia.

          Obsah seminára tvorí: všeobecná, anorganická, organická chémia, biochémia,  ako aj zdokonalenie laboratórnych zručností.

          Súčasťou sú aj prierezové témy - Ochrana života a zdravia, Environmentálna výchova, Tvorba projektu a prezentačné zručnosti, Osobnostný a sociálny rozvoj, Mediálna výchova.

          Vypracovali: vedúci PK

                                                                                                                    Mgr. Janka Grančičová, v.r.

          riaditeľka školy