• FiNNKvíz 2022
          • FiNNKvíz 2022

          • Do prvého ročníka súťaže organizovanej nadáciou NN s cieľom vzdelávania stredoškolákov v oblasti finančnej gramotnosti sa na Slovensku zapojilo 770 žiakov. Našu školu reprezentovalo 6 študentov z Kvinty. Získali 20 bodov z 25, čím sa stali úspešnými riešiteľmi súťaže.

            Gratulujeme.

          • Odborná dejepisná prednáška

          • Dňa 1.12.2022 sme v našej škole privítali pána Ľubomíra Morbachera z občianskeho združenia Living Memory. Toto občianske združenie sa zaoberá fungovaním totalitných režimov, ktoré, žiaľ, nepatria len do minulého storočia. Cieľom združenia je poukázať na to, že sloboda a demokracia nie sú samozrejmosť.

            Odbornú prednášku na tému „ŠtB dezinformácie a súčasnosť“ absolvovali žiaci III.A. Študenti sa dozvedeli o praktikách politickej tajnej služby v súvislosti s utajovaním pravdivých informácií. Pán Morbacher vo svojej prednáške upriamil pozornosť aj na to, ako sa šíria dezinformácie v dnešnej dobe a ako sa dá rozlíšiť pravda od nepravdy.

          • Vianočná rolnička 2022

          • Zimné a prichádzajúce vianočné obdobie býva inšpiráciou pre mnohých literárnych umelcov. Zachytenie magickej atmosféry padajúceho snehu, pečenia sladkých medovníčkov a dlhých chladných večerov nebýva ale vôbec ľahké. S touto náročnou úlohou sa hrdinsky popasovali žiaci prímy a sekundy v tradičnej školskej súťaži Vianočná rolnička.

            Ich úlohou bolo napísať báseň (poézia) alebo krátky príbeh (próza) so zimnou alebo vianočnou tematikou. Súťažné texty milo prekvapili triedne pani profesorky, ktoré vysoko hodnotili ich kvalitu.

            Vybrané literárne diela postúpili do školského kola, ktoré sa konalo dňa 1.12.2022. V ňom sa z mladých spisovateľov stali aj recitátori. Odborná porota sa rozhodla udeliť prvé miesta nasledujúcim súťažiacim:

            Kategória poézie

            1. miesto: Alexandra Kubaljaková (príma)

            2. miesto Leo Maximilián Pach (príma)

            3. miesto: Michaela Praženicová (sekunda)

            Kategória prózy

            1. miesto: Tereza Putecová (sekunda)

            Cena divákov

            Viktor Cintula (sekunda)

            Uvedení žiaci získali pekné ceny. Všetci recitátori sa tiež mohli tešiť z malej odmeny.

            Víťazom srdečne blahoželáme a všetkým súťažiacim ďakujeme za ich účasť! Pevne veríme, že svoj literárny talent budú rozvíjať i naďalej.

          • Okresné kolo v basketbale

          • Gymnázium, Hubeného 23, Bratislava zorganizovalo  29.11.2022 okresné  kolo v basketbale stredných škôl v kategórii chlapcov. Naši študenti vyhrali všetky zápasy  a  umiestnili sa na  I.mieste, čím si zabezpečili  postup do krajského kola.

            Poradie : 

            1.      Gymnázium, Hubeného 23

            2.      Súkr. gym. Česká 10

            3.      Hotel.akad.Mikovíniho 

            4.      ŠpMND a G.Teplická 7

            Gratulujeme !

          • Výchovný koncert pre triedu príma

          • Už aj najmladší študenti nášho gymnázia sa zapojili do aktivít, ktoré obohacujú a prehlbujú vyučovací proces a zúčastnili sa ich prvého výchovného koncertu v Slovenskej filharmónii. Mladí „akademici“ sa zoznámili s krásnymi priestormi tejto inštitúcie a bolo im veľmi príjemným spôsobom predstavené, ako funguje tak komorný, ako aj  veľký symfonický orchester. 

          • Žiaci III. A na Festivale slobody pod pyramídou

          • Festival slobody je multižánrový festival, ktorý organizuje Ústav pamäti národa. Tento projekt pripomína a analyzuje obdobie neslobody v rokoch 1939 – 1989.

            Dňa 15. 11. navštívili žiaci III.A budovu Slovenského národného rozhlasu, kde sa odohrávala časť programu Festivalu slobody. Na úvod si študenti pozreli filmový dokument, ktorý mapoval arizáciu majetku Židov v Slovenskom štáte a následnú deportáciu Židov do koncentračných táborov. Následne si vypočuli rozhlasovú hru, ktorá sa týkala premysleného plánu úteku za hranice v období Československej socialistickej republiky. Zaujímavé predpoludnie sme zakončili diskusiou historikov Ústavu pamäti národa.

          • Mladí prekladatelia

          • Dňa 13. októbra 2022 si naši študenti vyskúšali rolu prekladateľa v školskom kole súťaže Mladí prekladatelia (Juvenes Translatores). Výsledné texty sa vyhodnotili sekciou anglického a slovenského jazyka. Vyznačovali sa vysokou úrovňou a kreativitou.

            O spomínanú renomovanú súťaž je každým rokom väčší záujem tak ako na Slovensku, aj na celoeurópskej úrovni. Práve preto sa o účasti na nej rozhodovalo losovaním. Na základe náhodného výberu škôl sa tento rok medzinárodného kola zúčastnili rovesníci z iných škôl, ktorým želáme veľa šťastia a úspechov. Ich cestu a riešenia so záujmom sledujeme, tešíme sa na ďalšiu spoluprácu.Výhercom a účastníkom nášho školského kola gratulujeme!

            – PK ANJ

          • MiniErazmus

          • Počas dní 6.11.-10.11.2022 sa žiakom II.BA triedy (Lenka Adame, Alex Vachuda, Denis Procházka) podarilo prejsť výberovým procesom a zúčastnili sa projektu MiniErazmus organizovaného FGE SK.

            Projekt im umožnil navštíviť vyučovanie vysokej školy podľa ich preferencii, spoznali náš vysokoškolský sytém a na vlastnej koži zistili, či ich to naozaj baví. Program bol okrem iného plný výstav príležitostí, prednášok či workshopov. Okrem toho im prednášajúci vysvetlili čo sa dá robiť po vysokej škole v závislostí od konkrétnej fakulty, katedry.

            Long story short, zažili akčný týždeň nabitý zážitkami, ktoré im mohli pomôcť vyriešiť zásadné životné otázky a pri tom spoznať veľa ľudí.

            Hrdý triedny

        • Štúdium bez hraníc
          • Štúdium bez hraníc

          • 7.11.2022 sa žiaci II.BA zúčastnili veľtrhu Štúdium bez hraníc, v Bratislave. Veľtrh bol zameraný na priblíženie možností štúdia na vysokých a stredných školách v rôznych krajínach. Študenti sa dozvedeli o benefitoch štúdia, podmienkach prijatia a ďalšom uplatnení.

            Mali sme možnosť pozrieť si prezentácie jednotlivých škôl a porozprávať sa s ich zástupcami. Dozvedeli sme sa informácie k ročnému rozvojovému programu pre stredoškolákov DASATO. Fond na podporu vzdelávania nám predstavil možnosti ako získať pôžičku pre štúdiu v zahraničí a ako sa pripraviť na jazykovú skúšku z anglického jazyka IELTS.

        • Študentská kvapka krvi
          • Študentská kvapka krvi

          • Tento rok sa pod záštitou Červeného kríža konal 28.ročník kampane Študentská kvapka krvi. Naši plnoletí študenti si uvedomujú nedostatok tejto vzácnej telovej tekutiny a preto sa rozhodli zapojiť a darovať z tej svojej. Veria, že sa im svojim darcovstvom podarí inšpirovať aj ďalších ľudí. 

        • Masterclass with Shakespeare
          • Masterclass with Shakespeare

          • Dňa 18.11.2022 Bridgin´Drama pre študentov II.BA a III.BA pripravili pod vedením režiséra Vojtecha Kolejáka novú autorskú komédiu s názvom „Masterclass with Shakespeare“. Nazreli sme do zákutí Shakespearových hier z pohľadu troch hercov, z ktorých každý chcel byť Shakespeare! Alebo Rómeo? Pred našimi očami sa zrodilo alžbetínske divadlo a v divadelnom kvíze sme spoznali mnohé z bardových hier, ktoré sú nesmierne aktuálne a živé aj po 400 rokoch. Navyše sme sa nám veľmi páčila záverečná beseda, ktorá bola tak živá, že sme odchádzali podstatne neskôr ako bolo plánované A TO VŠETKO V ANGLICKOM JAZYKU.

          • Návšteva Pedagogickej fakulty UK

          • Dňa 14.11.2022 sa žiaci II.BA triedy zúčastnili vysokoškelskej prednášky a semináru FONETIKY A FONOLÓGIE na katedre anglického jazyka a literatúry na Pedagogickej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave. Prednáška sa niesla v duchu tvorby slov príponami v anglickou jazyku, zákonitosťami správnej, spisovnej výslovnosti prípon. Študentom sa veľmi páčilo prepojenie jazykovedných teoretických poznatkov s praktickou časťou - ukážkami častých výslovnostných chýb pri používani jazyka a praktickej aplikácii, kde sa naučili dané prípony správne vyslovovať pri reálnej komunikácii. Mimo iného mali žiaci našej školy možnosť prehliadnúť si priestory katedry a porozprávať sa so študentami vysokej školy, kde zistili, čo všetko musí učiteľ anglického jazyka absolvovať a naučiť sa, ešte pred tým, než začne učiť.

            Srdečná vďaka prednášateľovi PaedDr. Peterovi Bojovi, PhD. za nezabudnuteľný zážitok a vedúcej katedry doc. PaedDr. Martine Šipošovej, PhD. za možnosť navštíviť fakultu.

        • Vedecký štvorboj 2022
          • Vedecký štvorboj 2022

          • Vo štvrtok 10.11.2022 sa tri štvorčlenné tímy z našej školy (Oktáva, IV.BA a III.BA) zúčastnili 5.ročníka vedeckého štvorboja organizovaného gymnáziom v Ostrave. Do súťaže sa prihlásilo 221 družstiev z Čiech a Slovenska. Súťažiaci riešili úlohy z matematiky, fyziky, chémie a biológie. Najúspešnejšie bolo družstvo z Oktávy, ktoré obsadilo 150 miesto so ziskom 8 bodov.

          • Výtvarná súťaž vydavateľstva SLOVART

          • Žiaci prímy, sekundy, 2.A a 4.BA sa zapojili do výtvarnej súťaže vydavateľstva SLOVART. Ich úlohou bolo nakresliť vysnívaný megadom na strome a napísať, čo by v ňom chceli mať. Vydavateľstvo nakoniec ocenilo knižkou kresbu žiačky 2.A - Hanku Khanh Huyen Pham.

          • Jesenné aranžovanie

          • Dňa 24.10. sa na našej škole konalo jesenné aranžovanie. Šikovné žiačky prímy a sekundy tvorili krásne dekorácie, na ktoré by boli hrdí i profesionáli.

            Odborná porota nakoniec udelila prvé miesto žiačkam sekundy – Júlii Hreňovej a Kristíne Badurovej.

            Vyrobené dekorácie budú spríjemňovať interiéry tried počas najbližších týždňov.

          • Račanská koštofka

          • Dnes (26.10.2022) decká z tercie "oprášili" skorozabudnutú tradíciu festivalu dobrého jedla, sladkého i slaného. Kamarátom a spolužiakom zo všetkých tried priniesli viac ako 25 rôznych druhov koláčov, chutného slaného pečiva, pagáčov, chlebíkov s masťou a cibuľou či domáce malinovky. (A nechýbal ani recept Gizky Oňovej :))

            A keďže sa človek sýti všetkými zmyslami, všetko doplnili nádhernou výzdobou....tešíme sa, že nás prišli podporiť aj niektorí vyučijúci, ktorým, ako dúfame, tiež chutilo... :) :)

            Zisk z predaja bol ohromný! 300€ poputuje Žiackej školskej rade na darčeky pre vás všetkých!!! ❤️ĎAKUJEME VÁM❤️ 

            TERCIA a JEJ TRIEDNA

          • Essay Writing Workshop

          • Dna 19.10.2022 mali žiaci 2.BA triedy možnosť zúčastniť sa Essay Writing Workshopu pod vedením Zity Kassai z New York University Abu Dhabi. Študenti získali užitočné tipy na napísanie eseje (nielen k prihláške na vysoké školy v USA), informácie, ako pristupovať k písaniu eseje a mali možnosť porovnať rôzne ukážky kvalitných a menej kvalitných esejí.

            Ďakujeme Fulbrigtovej nadácii a pani Kassai.

          • Slávnostná ceremónia DofE

          • Naši ,,Dofáci" sa zúčastnili slávnostnej ceremónie, na ktorej si prevzali odznaky a diplomy za úspešné dokončenie bronzovej a striebornej úrovne programu DofE.